Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet på S:t Eriks gymnasium är för dig som vill använda din skaparförmåga och kreativitet.

Kontaktperson
Marit Busk, studie- och yrkesvägledare
marit.busk@stockholm.se, telefon 08-508 38 213

Inriktning finsnickeri

Tycker du om att arbeta kreativt och skapande? Har du idéer och tycker om att bygga? På S:t Eriks gymnasium får du lära dig tillverka möbler med stigande svårighetsgrad. Du lär dig överföra en idé till en färdig produkt där du arbetar med funktion, kvalité och design. Kunskaper om ekonomi, materialåtgång och tidsplanering får du med dig. 

Du får lära dig fanera, sätta ihop och ytbehandla möbler m.m. Utbildningen ger dig också kunskaper om datorstyrda maskiner (CNC). Från början arbetar du med färdiga ritningar, efter hand kommer du att göra egna ritningar och arbeta självständigt. Under din skoltid kommer du att vara ute på en arbetsplats i 15 veckor (APL), på så sätt knyts skola och arbetsliv ihop och du får värdefulla kunskaper och kontakter för framtiden.

Programfördjupning

 • CAD 1
 • Finsnickeri 3
 • Finsnickeri 4
 • Finsnickeri 4 - specialisering
 • Finsnickeri 5

Poängplan Hantverksprogrammet, inriktning finsnickeri

Krav för yrkesexamen på Hantverksprogrammet

Finsnickeriutbildningen och inspirationbilder 

 

Inriktning florist

Vill du arbeta med färg och form och skapa i levande material. Lära dig att binda fantastiska buketter.

Floristutbildningen finns för dig som har ett estetiskt intresse och vill arbeta i en skapande process. Med blommorna i centrum ger vi dig en gedigen hantverksutbildning som svarar mot framtidens krav på ökad kompetens inom floristyrket.

Du får lära dig olika blomsterbinderier från den enklaste buketten till det mer avancerade tävlingsbinderiet, Kunskaper om färg, formlära, exponering, botanik och yrkesspråk. Du utbildas i ljusa lokaler anpassade till vår verksamhet av behöriga floristlärare med gesäll och mästarbrev och många år i blomsterbranschen. Floristutbildningen arbetar aktivt med utveckling tillsammans med floristutbildningar i Sverige och Europa. I utbildningen ingår APL (Arbetsplatsförlagt lärande) under 15 veckor. Under utbildningen arbetar du med UF (ung företagande) där du får starta, driva och avveckla ett företag. Det ger din kunskaper för att i framtiden kunna starta en egen affärsverksamhet.

Programfördjupning

 • Florist 3
 • Florist 4
 • Florist 5
 • Personlig försäljning

Poängplan Hantverksprogrammet, inriktning florist

Krav för yrkesexamen på Hantverksprogrammet

Floristutbildningen och inspirationsbilder

 

Inriktning frisör

Vill du lära dig att skapa frisyrer, arbeta med service och möta människor? Tycker om att skapa med dina händer, arbeta med färg, form, mode och skönhet?

Du får lära dig grunderna inom frisöryrket, du får öva dig i tekniker inom dam och herrklippning, färg och folietekniker och styling på både korta och långa hår. Under dina år på skolan kommer du att arbeta både på modeller och kunder i skolans salong och lära dig att anpassa frisyrer efter kundens önskemål. I utbildningen ingår 15 veckors praktik på salong APL (arbetsplatsförlagt lärande) det gör att du kommer etablera kontakter i frisörbranschen och ha stora möjligheter till arbete efter gymnasiet. Under utbildningen arbetar du med UF (ung företagande) där du får starta, driva och avveckla ett företag. Det ger din kunskaper för att i framtiden kunna starta en egen affärsverksamhet.

Programfördjupning

 • Frisör 3
 • Frisör 4
 • Frisör 5
 • Frisör 6a

Poängplan Hantverksprogrammet, inriktning frisör

Krav för yrkesexamen på Hantverksprogrammet

Frisörutbildningen och inspirationsbilder

 

Inriktning textil design

Tycker du om att skapa med händerna och drömmer om att designa dina egna kläder?

Utbildningen textil design - skrädderi är för dig som vill arbeta kreativt med textil och mode. Vi ger dig grundläggande kunskaper för att arbeta inom textilbranschen och områden som design, tillverkning, mönsterkonstruktion, konfektion, produktion, inköp, styling m m. Du ges möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet. Du får också en bas och behörighet för att söka vidare till textila högskolor både i Sverige och utomlands. Många är de elever som efter studier på vår skola har etablerat sig inom textil- och modebranschen både i Sverige och internationellt. I utbildningen ingår 15 veckors praktik/APL på en arbetsplats (arbetsplatsförlagt lärande) det gör att du kommer etablera kontakter i textil och modebranschen och ha stora möjligheter till arbete i framtiden. Under utbildningen arbetar du med UF (ung företagande) där du får starta, driva och avveckla ett företag. Det ger din kunskaper för att i framtiden kunna starta en egen affärsverksamhet.

Programfördjupning

 • Mönsterkonstruktion 1
 • Textil design 3
 • Textil design 4
 • Textil design 5

Poängplan Hantverksprogrammet, inriktning textil design

Krav för yrkesexamen på Hantverksprogrammet

Textildesignutbildningen och inspirationsbilder

 

Kategorier:
Dela:

Behörighetspaket

Välj paketet och du får den grundläggande behörigheten till högskolan.
Du läser Svenska 2 och 3 samt Engelska 6, totalt 300 poäng.