El- och energiprogrammet

Vill du arbeta som elektriker med stora möjligheter till jobb i framtiden? S:t Eriks gymnasium erbjuder tre inriktningar inom el och energiprogrammet. (du väljer inriktningen inför ditt andra läsår)

El och energiprogrammet har funnits länge på S:t Eriks gymnasium och har en lång tradition av att arbeta nära företag och branschorganisation för elbransch. S:t Eriks gymnasium har ett väl utarbetat samarbete med flera företag och lärarna arbetar ständigt med att se vilka tekniker och behov som finns för att ge eleverna en utbildning som är efterfrågad i dag. Flera studier visar att elever som studerar vid el och energiprogrammet får arbete direkt efter gymnasiet och man kan se att det är en målgrupp som stannar kvar i branschen.

Genom den arbetsplatsförlagda lärande (APL) och lärlingstid (gymnasiallärling) som sker under sista läsåret ges du som elev möjlighet att etablera kontakter, arbeta ute på fältet och få de praktiska erfarenheter som ger stora möjligheter till anställning efter gymnasiet. Som lärling har du också möjlighet att söka utökat studiemedel på 1000kr i månaden.

• Automationstekniker/elektriker - Styr och regler, fastighetsautomation

• Elteknik, Installationselektriker - Nyinstallation, ombyggnad och service

• Kommunikationselektriker - Tele, larm, kabel-TV

Automation

Du får lära dig hur man styr, mäter och reglerar med datorns hjälp och hur detta systematiseras för olika industri- och energiprocesser samt fastighetsautomation. Du utbildas i hur man kan lösa problem i instrumentkretsar och hur man programmerar en dator för att styra t ex en robot, avancerade maskiner, belysning och larm. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat 'Elektriker industri' enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

• Elinstallationer
  • Elkraftteknik
  • Elmotorstyrning
  • Fastighetsautomation 1
  • Fastighetsautamation 2

Poängplan El- och energiprogrammet, inriktning Automation

Krav för yrkesexamen på El- och energiprogrammet

Kontaktperson: EE AUT Ulf Svedin, lärare ulf.svedin@edu.stockholm.se tel: 08-508 38 253

Elteknik, profil Elektriker

Du lär Dig göra elinstallationer inom alla förekommande byggnationer och hantera kraft, belysning och teleinstallationer samt service och felsökning på förekommande elanläggningar. Du får kunskaper i att installera el i bostäder, kontor och industri samt larm och övervakning. Vi arbetar också med installation, felsökning och reparation av olika maskiner samt styr- och reglerteknik. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat "Elektriker elteknik" enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

• Belysningsteknik
  • CAD 1
  • CAD 2
  • Data- och medianät
  • Elmotorsystem
  • Verktyg och materialhantering

Exempel på yrken kan vara:

• elektriker
  • eltekniker
  • elingenjör
  • säljare
  • utbildare

Poängplan El- och energiprogrammet, Elteknik, profil Elektriker

Kontaktperson: EE KOM Robert Duell robert.duell@edu.stockholm.se

Elteknik, profil Kommunikation

Du lär dig göra el- och teleinstallationer och arbeta med kabel-tv-nät, antenninstallationer och bredbandsteknik för distribution av digitala överföringar för tv, data och interaktiva tjänster. Du får kunskap om installationer vad gäller ljud, larm och säkerhet samt lokala datanätverk. Du får lära Dig hantera industriell mätteknik och får fördjupade kunskaper i styr- och reglerteknik. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat 'Elektriker industri' enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) och dessutom kunskaper motsvarande auktorisation enligt CANT (antenn- och kabel-tv-organisationen) för Antenn 2.

På komvux finns det kompletteringskurser och vidareutbildningar inom det elteletekniska området.

De flesta kurserna innehåller en hel del teori och många moment innehåller matematiska problemlösningar och för vissa moment behövs ett bra färgseende. Företagen och branschen ska också få ökat inflytande och ansvar för att utveckla en lärlingsutbildning och framtida behov. Utöver skolan ingår berörda APL-företag, elbranschen lokalt och centralt.

• Antenn- och kabel-TV-teknik
  • Data- och medianät
  • Kommunikationsnät 2
  • Kommunikationsnät 3
  • Verktyg och materialhantering

Exempel på yrken kan vara

• servicetekniker
  • instrumenttekniker
  • säljare för hemelektronik-produkter
  • underhållstekniker
  • elektronikmontör
  • ljud- och hifi-tekniker
  • kabel-tv-tekniker

Poängplan El- och energiprogrammet, Elteknik, profil Kommunikation

Krav för yrkesexamen på El- och energiprogrammet

Kontaktperson: EEKOM Hasse Britander, hasse.britander@edu.stockholm.se tel: 08-508 382 54​

Information om gymnasiallärling

Med lärling menas att minst 50% av din studietid är förlagd ute på en arbetsplats. För dig som elev innebär det att under ditt sista år kommer större delen av dina studier göras på en arbetsplats.

Lärare på El-programmet

• Richard Andersson