Information om gymnasiallärling
Med lärling menas att minst 50% av din studietid är förlagd ute på en arbetsplats. För dig som elev innebär det att under ditt sista år kommer större delen av dina studier göras på en arbetsplats.
Vill du arbeta som elektriker med stora möjligheter till jobb i framtiden? S:t Eriks gymnasium erbjuder tre inriktningar inom el och energiprogrammet. (du väljer inriktningen inför ditt andra läsår)
El och energiprogrammet har funnits länge på S:t Eriks gymnasium och har en lång tradition av att arbeta nära företag och branschorganisation för elbransch. S:t Eriks gymnasium har ett väl utarbetat samarbete med flera företag och lärarna arbetar ständigt med att se vilka tekniker och behov som finns för att ge eleverna en utbildning som är efterfrågad i dag. Flera studier visar att elever som studerar vid el och energiprogrammet får arbete direkt efter gymnasiet och man kan se att det är en målgrupp som stannar kvar i branschen.Genom den arbetsplatsförlagda lärande (APL) och lärlingstid (gymnasiallärling) som sker under sista läsåret ges du som elev möjlighet att etablera kontakter, arbeta ute på fältet och få de praktiska erfarenheter som ger stora möjligheter till anställning efter gymnasiet. Som lärling har du också möjlighet att söka utökat studiemedel på 1000kr i månaden.
Automationstekniker/elektriker - Styr och regler, fastighetsautomation
Elteknik, Installationselektriker - Nyinstallation, ombyggnad och service
Kommunikationselektriker - Tele, larm, kabel-TV
Du får lära dig hur man styr, mäter och reglerar med datorns hjälp och hur detta systematiseras för olika industri- och energiprocesser samt fastighetsautomation. Du utbildas i hur man kan lösa problem i instrumentkretsar och hur man programmerar en dator för att styra t ex en robot, avancerade maskiner, belysning och larm. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat 'Elektriker industri' enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).
Poängplan El- och energiprogrammet, inriktning Automation
Krav för yrkesexamen på El- och energiprogrammet
Kontaktperson: EE AUT Ulf Svedin, lärare ulf.svedin@edu.stockholm.se tel: 08-508 38 253
Du lär Dig göra elinstallationer inom alla förekommande byggnationer och hantera kraft, belysning och teleinstallationer samt service och felsökning på förekommande elanläggningar. Du får kunskaper i att installera el i bostäder, kontor och industri samt larm och övervakning. Vi arbetar också med installation, felsökning och reparation av olika maskiner samt styr- och reglerteknik. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat "Elektriker elteknik" enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).
Företagen och branschen ska också få ökat inflytande och ansvar för att utveckla en lärlingsutbildning och framtida behov. Utöver skolan ingår berörda APL-företag, elbranschen lokalt och centralt.
Exempel på yrken kan vara:
Poängplan El- och energiprogrammet, Elteknik, profil Elektriker
Krav för yrkesexamen på El- och energiprogrammet
Kontaktperson: EE KOM Robert Duell robert.duell@edu.stockholm.se
Du lär dig göra el- och teleinstallationer och arbeta med kabel-tv-nät, antenninstallationer och bredbandsteknik för distribution av digitala överföringar för tv, data och interaktiva tjänster. Du får kunskap om installationer vad gäller ljud, larm och säkerhet samt lokala datanätverk. Du får lära Dig hantera industriell mätteknik och får fördjupade kunskaper i styr- och reglerteknik. Denna inriktning ger den teoretiska kunskapen för erhållande av elcertifikat 'Elektriker industri' enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) och dessutom kunskaper motsvarande auktorisation enligt CANT (antenn- och kabel-tv-organisationen) för Antenn 2.
På komvux finns det kompletteringskurser och vidareutbildningar inom det elteletekniska området.
De flesta kurserna innehåller en hel del teori och många moment innehåller matematiska problemlösningar och för vissa moment behövs ett bra färgseende. Företagen och branschen ska också få ökat inflytande och ansvar för att utveckla en lärlingsutbildning och framtida behov. Utöver skolan ingår berörda APL-företag, elbranschen lokalt och centralt.
Exempel på yrken kan vara
Poängplan El- och energiprogrammet, Elteknik, profil Kommunikation
Krav för yrkesexamen på El- och energiprogrammet
Kontaktperson: EEKOM Hasse Britander, hasse.britander@edu.stockholm.se tel: 08-508 382 54
Med lärling menas att minst 50% av din studietid är förlagd ute på en arbetsplats. För dig som elev innebär det att under ditt sista år kommer större delen av dina studier göras på en arbetsplats.